Jacob Rauan til minne

Postet av Hedrum Orienteringslag den 16. Nov 2015

Jakob Rauan bryner ljåen i Lunden 16.9.05.jpg

Den kjente bonden, skiløperen, orienteringsløperen og dugnadsarbeideren, Jacob Rauan, døde lørdag 7. november på Sjømannshjemmet i Stavern, 100 år gammel. Han var da Hedrum O-lag sitt eldste medlem.

Jacob var født i 1915, på Hedrum prestegård, hvor faren, Søren Rauan, var forpakter. I 1919 kjøpte faren gården Nordheim, like nord for prestegården, og familien flytta dit.

Jacob dro til sjøs i utenriksfart i 1933, med DS Polartank, og i 1935 dro han for første gang på hvalfangst, da også for rederiet Melsom&Melsom. Han seilte ute under krigen, og det var spennende å høre ham fortelle om da han gikk i konvoi over Atlanteren, med forsyninger til de allierte styrkene i Europa. Men alt ville han ikke snakke om. Det ble for vondt. Jacob var blant de heldige som kom tilbake til Norge i levende live. Barnebarnet, Maren Elise Nordheim, har skrevet en interessant oppgave om dette dramatiske kapitlet i Jacobs historie.

I 1946 overtok Jacob gården på Nordheim, og resten av sitt yrkesaktive liv var han en dyktig bonde med full husdyrbesetning. I sine yngre år kjørte han tømmer med hest for andre, i første rekke for Treschow. Jacob var en interessert hestemann, og hadde hest helt til han var nærmere 90 år. I 1946 gifta han seg med Ingebjørg fra Vinje, og de fikk tre barn sammen.

Jacob hadde god helse, og særlig etter at sønnen Olav hadde overtatt gården, var han en ivrig skiløper. Mange er de skirenn som Jacob har kjempa seg gjennom. Fra rundt 1970 ble det også orientering. I Hedrum O-lag var Jacob aktiv i mange år, og ble klubbmester flere ganger. Jacob og faren min, Ola, fulgtes både i skisporet og i orienteringsløypa i mange år.

Jacob var ikke vond å be når det gjaldt dugnader. Da det fine gravfeltet vest for Hedrum kirke skulle settes i stand, var det en selvfølge at Jacob ble med. Han var trofast med å slå deler av gravfeltet med ljå i mange år, til han var over 90. Han var også med på restaureringa av Bøsetra i Lardal, og var med på mye dugnadsarbeid på Hedrum bygdetun. Han var æresmedlem i Hedrum historielag.

Sine aller siste år tilbrakte Jacob på Sjømannshjemmet i Stavern. Her trivdes han, ved å se på sporten i TV, og snakke med andre krigsveteraner og nye kamerater. Helt til etter at han hadde fylt 100 år 12. august i år, hadde han ei, etter alderen, god helse.

Jacob var ikke en mann av mange ord, men en mann som med sin redelighet og trausthet ble satt pris på. Vi er mange som vil savne Jacob.

Tor Bjørvik

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.